Millnet BI - en ledande Qlik Elite Partner sedan år 2010

Gartner Business Intelligence Quadrant 2016

Så är det äntligen dags för den stora händelsen på året för oss som jobbar i Business Intelligence världen. Analysföretaget Gartner har släppt sin stora rapport "Magic Quadrant for Business Intelligence and analytics platforms, 2016".

Tittar man på vilka förändringar som skett under sista 5 åren så är det mer eller mindre en enda stor jordbävning. Sakta och säkert har de stora och etablerade drakarna som t.ex. Oracle, IBM, SAP, SAS och Microstrategy blivit upphunna och omsprungna av mindre men betydligt mer snabbfotade aktörer som Qlik och Tableau Software. Endast Microsoft med sin stora installerade bas av SQL-servrar, Sharepoint-lösningar och i övrigt breda teknologi-stack har klamrat sig kvar i ledar-kvadranten.

gartner quadrant business intelligence analytics 2011

gartner quadrant business intelligence analytics 2016

Mycket har hänt mellan år 2011 och 2016. Data har exploderat. Många nya aktörer har tillkommit på BI-marknaden medan de riktigt stora aktörerna tappat fart. Mängder med riskkapital har pumpats in i branschen där en stor vridning (i alla fall i media!) har gått emot aktörer som vill flytta upp Business Intelligence som funktion i molnet.

Vad säger då bilden som Gartner ger av Business Intelligence marknaden år 2016? Antalet ledande aktörer, som har en bred vision och förmåga att genomdriva denna, har skurits ned rejält. Från 8 företaget till 3 företag. Fler aktörer anses idag ha en mer komplett vision jämfört med 2011 men det är tydligt att det finns utrymme för förbättring vad gäller förmågan till genomförande. Ingen aktör anses vara en s.k. challenger som med hastighet och kraft kan hota de nu ledande aktörerna.

Vad hände mellan år 2011-2016?
En gradvis men tydlig förändring som skett är att den centrala IT-funktionen tappat mandat internt. Beslut om investeringar i tjänster och produkter för analys och rapportering tas nu oftare direkt ute i affärsfunktionerna. Data växer snabbt och i fler system. Mycket av tillväxten ligger utanför ERP-systemet och datalagret där speciellt tillväxten i molnbaserade tjänster ökat tydligt. Behovet av fasta rapporter är fortfarande viktiga men vikten av att kunna borra sig vidare och göra egna analyser har ökat.

Det finns idag en förväntan på att beslutsstöd skall vara kraftfulla men samtidigt enkla att hantera och förstå sig på. De skall guida användaren, kunna adressera många typer av behov, vara förändringsbara och kunna användas oavsett typ av enhet. Det skall ge användaren stöd och frihet att kunna göra själv. Detta samtidigt som det skall gå upprätthålla en central styrning med krav på säkerhet, administrerbarhet, skalbarhet osv. Men som vi vet som jobbar i branschen - Business Intelligence är inte enkelt och har aldrig varit det.

Är Tableau Software på väg att tappa momentum?

tableau software kursutvecklingPå framförallt den amerikanska marknaden så har Tableau varit mycket framgångsrikt under senare år. Det är intressant att notera att Tableau’s aktiekurs (noterat på Nasdaq) föll med dramatiska 50% när Q4 2015 rapporten annonserade. Samma datum som Gartner släppte sin analysrapport.

Jämför man Tableau’s utveckling i Gartner’s rapporter sista åren så är det tydligt att de tappat momentum i sin ledning på området ”ability to execute”. Både Qlik och Microsoft har hunnit ifatt.

Har Tableau’s svaghet på ETL-området börjat påverka dem?

Det går snabbt och enkelt att visualisera data med Tableau. Något som är attraktivt vid en införsäljning och utvärdering. Men det gäller att veta hur verkligheten ser ut när man köper in ett beslutsstöd. Data är aldrig är enkelt.

Går man med Tableau mot en lokal Excel-fil, ett existerande datalager eller en (1) datakälla verkar allt vara frid och fröjd. Verkligheten blir betydligt mer komplex när flera datakällor och mycket data skall kopplas ihop. Data håller dessutom sällan den kvalité som krävs vilket gör att den måste kunna ”tvättas”. Detta går inte att göra effektivt och skalbart i Tableau utan kräver tilläggsprodukter vilket dramatiskt skjuter totalkostnaden och komplexiteten i höjden för en Tableau-investering. En följdinvestering som företaget Alteryx, som gått i partnerskap med bl.a. Tableau Software, vunnit mycket på sista åren som en "data blending" produkt.

Min tro är att Tableau fått svårt att bredda sina installationer från ett skrivbord eller en avdelning till att bli en plattform som företag väljer att standardisera sin beslutsstödssatsning på.

 

Taggar: QlikView, Qlik Sense, Qlik, Tableau Software

Kontakta oss

Millnet BI logotyp

Millnet BI AB
Surbrunnsgatan 44A, 3tr
113 48 Stockholm

08 - 651 18 00

Följ oss på LinkedIn