Loading...

Budgetprocessen är jobbig för många. Arbetet är manuellt och tidsödande vilket gör att värdet ofta blir ifrågasatt. Är det värt att lägga tid på att förbättra en process som görs en gång per år och blir timingen för förändring någonsin rätt?

Resan mot ett bättre Budget-verktyg

Om svårigheten att ta sig tid för att skapa mer tid.

Måndag hela veckan

Det fungerar bra!

Driver du ert budgetarbete med Excel + e-post? Du är inte ensam. I över trettio år har Excel varit en viktig pusselbit som får arbetet att snurra på ekonomi- och finansavdelningarna världen över.

Allt går att modellera med Excel och det går att få upp något fort som fungerar. Tiden går och du breddar lösningen vartefter. In med fler flikar och data. Länka fler celler, bygg på formlerna och använd det där smarta macro’t. Jobbet blir gjort. Utan att blanda in IT eller konsulter.

När verksamheten växer och komplexiteten ökar kommer utmaningarna. Som budgetansvarig börjar arbetet bli betungande och ta mycket tid. Tanken flyger förbi - vi måste se över hur vi jobbar till nästa år!


Dagarna går...

Oj vad tiden går - dags för budgeten igen! Du jobbar på och kommer i mål med din första budgetversion. Diskussioner vidtar och budgeten kommer tillbaka från ledningen med nya instruktioner. Ändringar behöver göras och best och worst case scenarios behöver tas fram.

Dagarna går och tiden för när allt måste vara klart närmar sig. Du jobbar intensivt men hålls tillbaka av det manuella arbetet och den ständiga osäkerheten i om fel smugit sig in i data. Du inte bara driver processen - du är processen! Ju mer stressen ökar, ju mer övertygad blir du om att problemet måste lösas en gång för alla. Vi måste ha ett riktigt budgetverktyg som avlastar mig och controllergruppens arbete!


Tiden är kommen

Du sugs upp i bokslut och övrigt arbete. Tiden går och vips så har mars/april kommit. Du kommer ihåg hur jobbig hösten blev sist och bestämmer att timingen äntligen är rätt.

Arbetet kan inte delegeras och du initierar därför själv en utvärdering av olika budgetverktyg. Vissa tycks integrera allt medan andra är rena bakåt eller framåtblickande verktyg. Hur välja bästa väg framåt?

Du bjuder in ett antal olika leverantörer och sugs upp i möten och en lavin av information. Vad är viktigast för er och hur vill ni bedriva ert arbete nu och i framtiden? Skall ni bara kopiera över er befintliga process eller passa på att förändra sättet ni arbetar på? Hur påverkar val av budgetverktyg ditt behov av analys och rapportering och bör ni köra vidare med ert befintliga systemstöd?

Verkligheten har (återigen) kommit emellan. Inga beslut har hunnit tas och sommaren har passerat förbi. Tiden är allt för knapp för att ge sig på ett systeminförande och du får än en gång ta fram dina Excel-ark. I ditt stilla sinne tänker du – det här blir sista gången.Budgetera enklare

Få mer tid över. Med Planacy får du bort arbetet med att manuellt hantera och konsolidera data. Koppla ihop processer, mallar och användare och se data uppdateras i realtid. Vässa framåtblicken genom att säkra kvalitén på siffrorna och kombinera budgeten med ett effektivt rullande prognosarbete.

MILLNET BI AB
Surbrunnsgatan 44A, 3tr
113 48 Stockholm

KONTAKT
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: +46 8 651 18 00

Millnet BI - Qlik Elite Solution Provider

Se, förstå och agera på dina data

Vi tar fram systemstöd som hjälper dig planera och följa upp din verksamhet på ett inspirerande och effektivt sätt. Vi bygger våra lösningar på Qlik och Planacy - två moderna plattformar för Analys / Rapportering och Budget / Prognos / Planering.