Att budgetera personal och fortlöpande ha överblick på hur lön, bonus, pension, sjukdom och andra kostnadsdrivare påverkar lönsamheten kan vara en utmaning. Vi berättar här hur Planacy kan hjälpa dig göra en bättre och mer levande personalbudget.

Med Planacy kan du öka detaljeringsgraden i ditt budget- och prognosarbete. Arbeta snabbare, enklare och få en tydlig koppling mellan antagande och utfall.

Bättre inköp med Planacy

Bättre inköp med Planacy

För dig med ett snabbrörligt och nyhetsdrivet produktsortiment.

Bakgrund

Som inköpare har du en ständig utmaning i att ha rätt produkt levererad i rätt tid och i rätt kvantitet.

I snabbrörliga branscher som t.ex. Fashion är produktsortimentet både säsongs- och nyhetsdrivet och man gör oftast endast ett enstaka eller ett fåtal större inköp. Det långt innan försäljningsbudgeten för den aktuella perioden dessutom satts. Känner du igen utmaningarna?


Med Planacy hjälper vi inköpare gå mindre på magkänsla och mer på fakta.

Resultatet är mer träffsäkra inköp med en bättre koppling mellan försäljningsbudgeten i värde och det faktiska inköpet i kvantitet. Något som gjort att matchningen mellan försäljning och tillgängligt lager under säsongen kunnat optimeras.


Bättre inköp med Planacy

Vi har ett växande antal kunder som arbetar med Planacy som stöd för att optimera sina inköp. Lösningarna och ambitionsnivån skiljer sig åt mellan kunderna. Några nöjer sig med att få in en försäljningsprognos från sina intressenter via Planacy medan andra går hela vägen till att beräkna ett inköpsförslag på SKU-nivå.

Med Planacy får du:

 • En tydlig koppling mellan försäljnings- och inköpsbudget
 • Bättre underbyggda volymprognoser
 • Genomarbetade inköpsorderförslag
 • Kontroll och bättre uppföljning av inköpen
 • Ökat engagemang och ansvarstagande i processen

Steg 1 - insamling av prognosdata

Varje kund bestämmer hur de vill konfigurera Planacy för att stödja sin inköpsprocess. En vanlig set-up är att Planacy som första steg används för att samla in en försäljningsprognos för sortimentet. Detta görs för kommande säsong och forecast samlas in från många olika intressenter som t.ex. partners, marknader eller säljare.

Tre exempel på lösningar

Varumärkeslev. 1

 • Steg 1: Underlag för diskussioner med leverantör för produktion
 • Steg 2: Underlag för inköpsorder

Multibrand Retailer

 • Steg 1: Försäljningsbudget
 • Steg 2: Inköpsbudget
 • Steg 3: Inköpsunderlag per Brand och produktgrupp + produkt
 • Steg 4: Underlag för inköp från leverantör

Varumärkeslev. 2

 • Steg 1: Försäljningsbudget + Stock
 • Steg 2: Underlag för inköpsorder på SKU-nivå

I Planacy sätter vi normalt upp en mall per marknad. I varje mall finns det standardiserade fält i vilka alla fyller i sin försäljningsprognos samt kan se sitt egna unika referensdata. Ibland väljer våra kunder att gå ner hela vägen till artikel och SKU och ibland nöjer de sig med att göra en prognos på produktgrupp.

Mer träffsäkra inköp med Planacy - insamling prognoser

För att säkra att den förväntade försäljningen på artikel/artikelgrupp är i linje med företagets övergripande budget eller plan så brukar vi sätta upp ett flöde där Planacy hela tiden hjälper intressenterna att hålla koll på hur totalen av deras prognos förhåller sig till den totala försäljningsbudgeten.

Försäljningsprognosen ger ett förväntat totalt behov som inköpsansvarig kan arbeta vidare utifrån. Nu börjar arbetet med att översätta den förväntade försäljningen till ett inköpsbehov.

Steg 2 - Strukturerad planering av inköp

För att omvandla en förväntad försäljning till ett inköpsbehov behöver man ha koll på sitt ingående lager, vilka Carry Overs man har i sortimentet, hur stor rea man vill räkna med samt hur mycket risk man vill ta i form av ett extraköp. I Planacy sätter vi upp ett strukturerat flöde för alla dessa olika steg.

Mer träffsäkra inköp med Planacy - planering av inköpen

När stora delar av sortimentet är nytt är det en stor utmaning att faktiskt veta vilken produkt som kommer att sälja och hur mycket som behövs av de olika storlekarna/färgerna. Planacy kan hjälpa dig att hämta upp relevant referensdata, tillhandahålla en struktur och säkra logiken och effektiviteten i arbetet.

Försäljningsprognosen kan konfigureras att göras i ett eller flera steg. Med Planacy är det enkelt att kopiera en forecast och göra en ny ett par månader senare (då med ny referensdata). Denna möjlighet brukar uppskattats av kunder i branscher där de första inköpsdialogerna tas långt innan den aktuella säsongen startar.

Steg 3 - Uppföljning och analys

När din prognos är klar kan du läsa in den i ditt analys- och rapporteringsstöd (t.ex. Qlik Sense) så du kan följa upp utfall mot prognos. Uppföljningen ger bra input till nästa forecastrunda och skapar också ett viktigt engagemang och ansvarstagande i organisationen.

Mer träffsäkra inköp med Planacy - uppföljning och analys av inköpen

Dina utmaningar?

 • Den första inköpsprognosen görs långt innan säsongsstart
 • Det finns ingen försäljningsbudget att luta sig mot
 • Försäljningen sker på flera marknader och genom flera kanaler (wholesale, retail, eCOM osv)
 • Sortimentet består till viss del av löpande produkter, s.k. Carry Overs, men också mycket nyheter där det inte finns någon historisk försäljning

Vill du veta mer?

Ring mig gärna. Jag arbetar med många av våra retailkunder och har praktisk erfarenhet av frågor som rör analys och varuförsörjning från bolag som t.ex. ICA, Filippa K och Systembolaget.

Unn Hertzberg
0702 154 817

Fler lösningar

Öka värdet av din planering. Med Planacy får du ett kraftfullt stöd för att automatisera och accelerera ditt budget- och prognosarbete.

Vill du veta mer?

Ring mig gärna. Jag arbetar med många av våra retailkunder och har praktisk erfarenhet av frågor som rör analys och varuförsörjning från bolag som t.ex. ICA, Filippa K och Systembolaget.

Unn Hertzberg
0702 154 817

Se Planacy. Varje torsdag klockan 09:00 gör vi en online demo.
BOKA DIN PLATS

Se Planacy. Varje torsdag klockan 09:00 gör vi en online demo. BOKA DIN PLATS

Vi använder Planacy.

Vi använder Planacy.

Fenix Outdoor
HSB Projektpartner
Filippa K
Besqab
Office Depot
Fenix Outdoor
HSB Projektpartner
Filippa K
Besqab
Office Depot
Pricer

MILLNET BI AB
Surbrunnsgatan 44A, 3tr
113 48 Stockholm

KONTAKT
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

KONTAKT
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Millnet BI - Qlik Elite Solution Provider

Se, förstå och agera på din data
Vi tar fram systemstöd som hjälper dig planera och följa upp din verksamhet på ett inspirerande och effektivt sätt. Vi bygger våra lösningar på moderna plattformar som Planacy, Power BI och Qlik.