Vi får ofta frågor kring vad de stora skillnaderna är mellan Qlik Sense och QlikView. En vanlig fråga i en sådan diskussion är - när är Qlik Sense ett bättre val än QlikView?

Vi går i denna artikel igenom tre fördelar som vi ser att Qlik Sense har.

Qlik Sense eller QlikView?

Tre skäl att välja Qlik Sense istället för QlikView.

Intro

Hej!

Vi får ofta frågor kring vad de stora skillnaderna är mellan Qlik Sense och QlikView. En vanlig fråga i en sådan diskussion är - när är Qlik Sense ett bättre val än QlikView?

Vi går nedan igenom tre fördelar som vi ser med Qlik Sense.


Gör mer själv

Återanvänd data

Många BI-leverantörer pratar idag self-service dvs att användaren själv skall sitta i förarsätet och kunna skapa de informationsunderlag denne behöver. Mycket fokus hamnar på det rent visuella och olika snygga diagram. Vi som jobbar inom området vet att det inte är detta som är det svåra med bra beslutsstöd eller det som verkligen tar tid. Det som är jobbigt, tar tid och lätt blir komplext är data. Att förstå den, hitta i den och kunna lita på att den håller den kvalité som förväntas är avgörande för att man skall våga ta beslut och bygga en rapportering utifrån den.

Hur hanterar Qlik Sense denna utmaning? I lösningen finns stöd för att centralt dela data via ett s.k. repository. Med denna går det att sprida kvalitetssäkrad och logiskt organiserad data i form av KPI’er, kalkyleringar och dimensioner. 

Genom att tillgängliggöra färdiga och pålitliga dataunderlag kan användaren spara tid och lägga fokus på det som är viktigast dvs vilken data som skall ingå i informationsunderlaget och hur man väljer att visualisera denna.

Har ni idag redan framtagna och driftsatta QlikView-applikationer? Perfekt, återanvänd då de datamodeller som redan finns. Dessa går att enkelt flytta över in i Qlik Sense utan att några modifieringar behövs göras. På detta sätt får ni med er era datastrukturer, kopplingar och affärsregler på ett smidigt sätt. Processen kring att hämta data, transformera data och validera att data stämmer med verkligheten är normalt det som annars tar mest tid i beslutsstöds-projekt.

Återanvänd visualiseringar

Dela med er centralt av bra gjorda visualiseringar som lyfter fram data på bästa möjliga sätt. Det kan vara s.k. best practice visualiseringar eller färdiga visualiseringar som innehåller kombinationer av data som är centrala för er verksamhet som t.ex. drivare på intäkts- och kostnadssidan.

Få stöd för att skapa nya visualiseringar

I Qlik Sense kan användarna med drag-drop teknik enkelt göra sina egna visualiseringar. Det finns en stor mängd av olika typer av standardobjekt att använda sig av – se bilden till höger.

Inte sällan finns behov att skapa ett sammanhang kring den information som finns framtagen. För många har detta inneburit att klippa/klistra in bilder och text från olika källor in i MS Powerpoint. Med Qlik Sense kan du istället använda funktionen Story Telling. Med denna kan användaren fånga insikter som gjorts kring data och dela dessa med omvärlden i ett presentationsformat som inkluderar t.ex. kommentarer, bilder och flöde. Som mottagare av presentationen kan man sedan enkelt fördjupa sig i intressant data genom att klicka sig vidare i grafer, vrida på perspektiven eller gå djupare ned i datamängden.


Bättre tillgänglighet

Kraven på att ha mobila lösningar har vuxit mycket snabbt sista åren. Som informationskonsument förväntar man sig numera att innehållet anpassar sig utefter vilken typ av enhet man använder. Med Qlik Sense får man en plattform för datavisualisering som är byggd på absolut senaste webbteknik och där man inte behöver reflektera över layout, upplösning osv. Informationen anpassar sig helt automatiskt till den enhet som används - oavsett om det konsumeras på t.ex. PC, Laptop, MAC, iPad eller iPhone.

Den mobila enheten är samtidigt inte bara till för att konsumera information. Du kan även via dina mobila terminal skapa nya visualiseringar som sparas så du kan komma åt dem senare och från andra enheter.


Integrera med omgivningen

Qlik Sense är byggd för att kunna kommunicera med omgivningen på ett enkelt sett. Dela med dig av data eller läs in ny data i Qlik Sense via ett programmatiskt gränssnitt (API – Application Programming Interface). Du kan också återanvända dina grafiska element och bygg in dem i andra webblösningar som t.ex. intranet/portal.

Har ni behov av att visualisera information på ett sätt som inte stöds i de tabeller och diagram som ingår som standard i Qlik Sense? Med Qlik Sense kan man bygga egna diagram vid sidan om och integrera dem så de blir en del av lösningen.

Jämfört med QlikView är det enklare och snabbare läsa ut data från andra tjänster och produkter. Använd antingen de färdiga och inbyggda connectorer som finns i Qlik Sense eller köp färdiga connectorer från 3:e parts leverantörer som QvSource.


Vi kan Qlik beslutsstöd

Vi kan Qlik beslutsstöd

Varje år genomför vi en stor mängd projekt och vet vad som fungerar. När du anlitar oss får du en pålitlig konsultpartner som alltid ställer upp för sina kunder. Vi arbetar långsiktigt och har högsta partnerstatus med Qlik sedan år 2010.

Prata med oss Prata med oss

Varje år genomför vi en stor mängd projekt och vet vad som fungerar. När du anlitar oss får du en pålitlig konsultpartner som alltid ställer upp för sina kunder. Vi arbetar långsiktigt och har högsta partnerstatus med Qlik sedan år 2010.

Prata med oss Prata med oss

MILLNET BI AB
Surbrunnsgatan 44A, 3tr
113 48 Stockholm

KONTAKT
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

KONTAKT
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Millnet BI - Qlik Elite Solution Provider

Se, förstå och agera på din data
Vi tar fram systemstöd som hjälper dig planera och följa upp din verksamhet på ett inspirerande och effektivt sätt. Vi bygger våra lösningar på moderna plattformar som Planacy, Power BI och Qlik.